Eπιστροφή στην κορυφή

Μην αγοράσετε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μέχρι να μάθετε όλα όσα πρέπει !

Όπως κάθε ριζοσπαστική νέα τεχνολογία, τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Είναι φθηνά ή ακριβά στην αγορά και την συντήρηση; Κάνουν πραγματικά καλό στο περιβάλλον; Πως είναι να έχετε, να οδηγείτε και να φροντίζετε ένα ηλεκτρικό όχημα;

 Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αναμφισβήτητα θετικά στην κατοχή ενός EV, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε και ό,τι χρειάζεται για τις μπαταρίες. Εδώ θα βρείτε έναν οδηγό με όλα πρέπει να ξέρετε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

1. Μερικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εξαιρετικά γρήγορα

Το τελευταίο τετράθυρο Tesla Model S έχει την ικανότητα να αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα/ώρα σε μόλις 2,8 δευτερόλεπτα. Αυτή είναι ακριβώς η ίδια απόδοση με μια 918 Spider της Porsche και πιο γρήγορη από οτιδήποτε άλλο στο δρόμο. Με άλλα λόγια, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με τα αδύναμα του χθες. Ακριβώς όπως τα αυτοκίνητα καύσης, είναι διαθέσιμα σε ένα ευρύ φάσμα προδιαγραφών και αποδόσεων. Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως πλέον τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι αργά.

2. Ορισμένα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι οικονομικά

Ναι, το προαναφερθέν μοντέλο της Tesla μπορεί να στοιχίζει πάνω από 100.000 ευρώ, αλλά αυτοκίνητα όπως το Renault Zoe είναι πολύ πιο προσιτά. Το Renault Zoe είναι παρόμοιο σε μέγεθος με το Clio Renault ή το Ford Fiesta. Η τιμή του ξεκινά από 19.000 ευρώ. Έτσι, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι πλέον προνόμιο όσων έχουν πολλά χρήματα. Αν είστε σε θέση να αγοράσετε ένα νέο αυτοκίνητο, τότε μπορείτε να πάρετε ένα ηλεκτρικό.

3. Η μπαταρία είναι το πιο ακριβό κομμάτι του κάθε ηλεκτρικού οχήματος.

... Αλλά και το πιο σημαντικό κομμάτι, αν και μάλλον δεν χρειάζεται να σας το πούμε εμείς. Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν κάποια μπαταρία λιθίου που είναι παρόμοια με αυτή του laptop σας, του tablet ή του smartphone σας, βέβαια αρκετά μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη. Αυτό το καθιστά ακριβό. Αν αυτό είναι που σας τρομάζει δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Η Renault, για παράδειγμα, έχει μια καινοτόμα προσέγγιση απέναντι στο πρόβλημα των περίπλοκων και δαπανηρών μπαταριών. Όταν αγοράζετε ένα Renault EV, δεν αγοράζετε την μπαταρία αλλά την μισθώνετε. Σε περίπτωση που η μπαταρία χαλάσει, η Renault απλά την αντικαθιστά. Είναι μια ενδιαφέρουσα, χωρίς άγχος, προσέγγιση για την λειτουργία του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου σας.

4. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο εύκολα στην συντήρηση από τα συμβατικά αυτοκίνητα

Γενικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πολύ πιο απλά από τα συμβατικά. Πράγματι, αν αντιστρέψουμε τους όρους και κάποιος πρότεινε την εισαγωγή μιας νέας τεχνολογίας αυτοκινήτων καύσης, ο καθένας θα σκεφτόταν ότι η ιδέα αυτή είναι τρελή. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα έχουν πολύ λιγότερα κινούμενα μέρη και πολύ μικρότερα περιθώρια αποτυχίας, τα οποία τα καθιστούν φθηνότερα και πιο απλά μακροπρόθεσμα. Η εξαίρεση είναι το κόστος και την πολυπλοκότητα της τεχνολογίας των μπαταριών. Ωστόσο, ο συνδυασμός του έξυπνου λογισμικού διαχείρισης της μπαταρίας και των προγραμμάτων μίσθωσης μπορούν να εξαφανίσουν το άγχος των ιδιοκτητών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

5. Μερικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να ταξιδέψουν εκατοντάδες χιλιόμετρα

Μπορεί να θεωρείτε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε μεγάλα ταξίδια με μία μόνο φόρτιση. Το Tesla Model S  μπορεί να κάνει περίπου 500 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση ενώ κάποιοι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα 600 χιλιόμετρα. Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόσταση των 600 χιλιομέτρων επετεύχθη με μια μέση ταχύτητα 45 χιλιομέτρων ανά ώρα.

6. Μπορείτε να φορτίσετε το ηλεκτροκίνητο όχημα στο σπίτι σας

Για τους περισσότερους η φόρτιση δεν είναι θέμα ανησυχίας. Απλά βάλτε το στην φόρτιση κάθε βράδυ όπως το κινητό σας. Οι περισσότεροι δεν πρόκειται να χρειαστούν μεγαλύτερη αυτονομία από αυτή που τους παρέχεται από μια φόρτιση. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι η φόρτιση είναι λίγο δύσκολη αν δεν έχετε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μια φόρτιση συνήθως χρειάζεται περίπου 10 ώρες ή και περισσότερο αν το όχημά σας έχει μεγαλύτερες μπαταρίες.

7. Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να έχουν πρόβλημα με το κρύο

Αν υπάρχει μια λογική ανησυχία για τα ηλεκτρικά οχήματα, αυτή είναι το κρύο. Αρχικά οι μπαταρίες λιθίου δεν αγαπούν το κρύο. Δεν είναι τόσο αποδοτικές και θα εξαντλήσετε την αυτονομία του οχήματος πολύ πιο γρήγορα. Ίσως βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρήση του κλιματισμού μέσα στο όχημα. Αυτό μειώνει ακόμα περισσότερο την αυτονομία του οχήματος. Αν το όχημα σταθμεύεται σε ένα κλειστό χώρο, βέβαια, η εξοικονόμηση είναι πολύ μεγάλη. 

8. Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα είναι πολύ ήσυχα και χαλαρωτικά στην οδήγηση

Μόλις χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα ίσως δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξανά κάποιο συμβατικό. Η ηρεμία ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι πολύ ιδιαίτερη και τα παλιά οχήματα θα σας φαίνονται απαρχαιωμένα. Πλέον ίσως η ιδέα ενός συμβατικού οχήματος γεμάτου λάδια, βενζίνη και μυρωδιές να μην είναι τόσο ελκυστική.

9. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και προς την τσέπη σας

Τα πράγματα εδώ είναι λίγο πολύπλοκα. Όλα εξαρτώνται από την χρήση που κάνετε. Στην χειρότερη περίπτωση το ηλεκτρικό όχημα θα είναι δαπανηρό και θα συνεισφέρει ελάχιστα στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα θετικά όμως μπορούν να είναι πολλά. Γενικά, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα συμβατικά οχήματα είναι ήδη 3 φορές πιο ακριβά εξαιτίας των καυσίμων. Επίσης έχουν εκπομπές καυσαερίων σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά τα οποία δεν επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον.